Hogyan hat a túlsúly az agyra?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A hízás nemcsak a hasadat alakítja át, de megváltoztatja az agyadat is, ezt sok tanulmány állítja. Ezek az agyi elváltozások vezetnek az evéskényszerhez, miközben egy olyan ördögi körbe kerülsz, amiben hiába fogynál, nem tudsz ellenállni az étel kísértésének. Íme, 5 mód, ahogyan az elhízás megváltoztatja az agyat.

Az elhízás ételfüggőséget okoz.

A gyarapodó kilóink érzékenyebbé teszik az agyat mindazon élvezetre, amelyek a cukros és a zsíros ételek fogyasztásával járnak, így arra ösztönöznek, hogy még több aprósüteményt és édességeket együnk, mint amennyit akkor ennénk, ha karcsúbbak lennénk. A kábítószerekkel élőknél is hasonló hatások tapasztalhatók, akik végül egyre több kokaint vagy heroint igényelnek annak érdekében, hogy ugyanazt a boldogságérzetet elérjék.

Az elhízás az agyunkra is hat. Ezt támasztja alá az a tanulmány is, amelyben a kutatók tejturmixot fogyasztó nők agyát vizsgálták. Azt látták, hogy a cukros ital aktivált egy bizonyos agyi területet, amit striátumként ismertek. Fél évvel később megismételték a kísérletet ugyanazokon a nőkön – akik közül páran híztak az első vizsgálat óta. Minél több súlyt szedtek fel időközben, annál kevésbé reagált az agyuk a tejturmixra a második kísérletben.

Az elhízás lobbanékonyabbá tehet.

Egy bizonyos agyterület felelős a lobbanékonyság kezeléséért, ez az úgynevezett orbitofrontális kéreg. Ez a bizonyos kéreg az elhízott gyerekeknél kisebb méretű, mint vékonyabb társaiké. Sőt, minél kisebb ez az agyi régió, annál valószínűbb a serdülőkori impulzív evés, mondták a kutatók.

Bár a tanulmány nem bizonyította az ok-okozati kapcsolatot, kutatók szerint valószínű, hogy a gyerekek elhízottsága csökkentette az orbitofrontális kéreg méretét. Az elhízás ismert változásokat okozhat az immunrendszerben, gyulladást indít el a testben, és ez a fokozott gyulladás hat az agyra is. Egy olyan ördögi kör alakul ki, ahol a túlsúlyosság gyulladáshoz vezet, ami károsítja az agy bizonyos részeit, és ez még több evéshez, végül még nagyobb elhízáshoz vezet.
Forrás:kamaszpanasz.hu

Mi a lehetőséged?

Változtass életmódot és a Testszerviz programmal a kilók az egészséges ételek fogyasztásával le fognak olvadni Rólad!

Segíts gyermekednek is!

Jelentkezz itt!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem