Az a fenséges és ellenállhatatlan olasz konyha...

Hát megérkezett a szeptember... A maga szépségével együtt. Ahogy a kislányomnak is megjegyeztem, most már kell a kabát. Ez az élet körforgása. Ennek van itt az ideje, úgyhogy ebben kell keressem a jót, a szépet.
 
És eljött a pillanat... amikor az egyik kedvenc konyhámról írok pár gondolatot. Ez nem más, mint az a bizonyos olasz konyha.
Tudod volt alkalmam egy hajó utazáskor ellátogatni Olaszországba. Engem nagyon megfogott, főleg Nápoly ejtett rabul. Az a pörgés... de mégis a maga laza, olaszos módján. A hétköznapokban is van idő arra, hogy egymásra mosolyogjanak az emberek. Hangosan, magyarázva kávéznak és élik a hétköznapokat. Keresztül-kasul, számunkra furcsa módon közlekednek a kis robogókkal. És nekik... ez teljesen természetes.  
 
Térjünk is vissza a konyhára! A múltkor egy esküvőn egy üzletembert kérdeztük arról, hogy ízlettek az ízesített tésztáink (laska).
 
Erre ő: „Várj csak... mutatok képet is!” – és akkor elővette a telefonját. Majd megmutatta, hogy mi készült a fokhagymás ízesítésű #testszervizes tésztánkból… Hát valami eszméletlen volt… Főleg nekem, aki tényleg imádom az olaszos ízeket. Amikor ránéztél a képre, láttad magad előtt, ahogy gőzölög és nyúlik a sajt... tényleg fenséges volt.
 
A barátunk tovább görgetett és mutatott más képeket is, majd elmondta, hogy éppen valamelyik olasz régió ízeit próbálgatja kihozni főzés közben.
Nem tudom voltál már Olaszországban, vagy sem… viszont biztos van pár étel, amivel találkozhattál még akkor is, ha nem voltál. Az egyik ilyen a pizza. Kicsit megnéztem a Wikipédiát és néhány más hasonló oldalt, mit is írnak róla.
 
Már i.e. a 3. századból származó írásokban kerül legelőször említésre: lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Hiszen az eredeti olasz pizzára mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét. A pizza megsütése sokszor kemencében történik. A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a „picea” szóból ered, mely a latin „pincere” (összegyúrni) szóból származik.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott. 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el (pizza margherita). Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizza készítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.
 
Mi magunk kerüljük a fehér lisztből készült termékeket. De imádjuk a pizzát. Mi legyen akkor? Úgy-e a Testszerviznél az az egyik szlogenünk, hogy az életmódváltás nem a lemondásokról, hanem sokkal inkább a megoldásokról kell szóljon.
 
Így megtaláltunk olyan lisztkeverékeket, amelyek segíteni tudják az életmódváltásunkat és a diétázók életét is. Hagyományos pizza nem hagyományos alapanyagokból! Igazi pizza élmény a saját sütőnkből, búzaliszt nélkül, mégis teljes értékű kulináris élvezet. A webáruházunkban találni fogsz ilyen lisztkeverékeket. Fontos megjegyeznem, hogy van recept hozzá és fontos, hogy tényleg betartsuk, amit a receptben ír, úgy lesz igazi, olaszos, pizza élmény.
 
De menjünk kicsit tovább... hiszen van a pizzán túl is élet Olaszországban. Sőt...
 
Külföldiként általában egységes olasz konyháról szoktunk beszélni, pedig ha alaposabban utánajárunk a dolognak, láthatjuk, hogy régiónként valamelyest eltérnek az étkezési és főzési szokások. Ez persze attól is függ, hogy az adott régióban milyen alapanyagok érhetőek el a legkönnyebben, a legjobb minőségben.
Alapvetően azonban azt elmondhatjuk, hogy az olasz ételek meghatározó alkotóelemei közé tartozik az olíva (olívaolaj és olívabogyó), paradicsom, tengeri só, bazsalikom, rozmaring, parmezán sajt, citrom, tenger gyümölcsei (pl. rákok, különféle halak), friss saláták és zöldségek, na és természetesen a tészta, minden formában és mennyiségben, így a pizza mellett előszeretettel fogyasztják a lasagne-t, penne-t, gnocchi-t és a spagetti-t is.
 
Ma egy picit a penné-re (csőtészta) szeretnék kitérni. A penne tészta az egyik legismertebb olasz tésztafajta. Nevét az ősrégi, íráshoz használt, ferdére vágott libatoll hegyről kapta. Ez a vágási mód nem csak szebbé teszi a csőforma tésztát, de nyitottabbá is válik a belső felület arra, hogy a szósz bejusson rajta.  
És a pizzához hasonlóan ennek is elhoztuk neked a #testszervizes verziót. Most gondolj bele! Van ebből paradicsomos... spenótos... éssss a legkeresettebb (a személyes kedvencem is) a fokhagymás ízesítésű. Saját recept szerint, olasz tésztagépekkel készült termék. Garantáltan, képes vagy a konyhádba varázsolni az olasz konyhát, sőt „megszervizelt” változatban (gluténmentesen).
 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem