Bővebben a fül tisztántartásáról

Újból egy pár jó tanáccsal szeretnélek ellátni. Ezúttal viszont megkértem egy nagyon kedves fül-orr-gégész kolléganőm, hogy segítsen nekem a fül tisztítással kapcsolatban pár alapvető szempontra felhívni a figyelmetek.
Íme hát Dr. Szilágyi Evelin kollegám javaslatai:
“Szia!
Dr. Szilágyi Evelin vagyok, fül-orr-gégész gyakornok orvos, és néhány hasznos tippel jöttem neked a fültisztítással kapcsolatban.
A fülünk ugye, a hallószervünk, amely 3 fő részből tevődik össze: külső-, közép-, és belsőfülből. A mai napon a külső fülről hoztam neked néhány információt amit eddig lehet nem tudtál róla, es lehet ezentúl másképp fogsz tekinteni néhány dologra.
Kezdjük azzal, hogy miből is áll a külső fül.
A külső fül áll a fülkagylóból, ami a fejünk kétoldalán helyezkedik el, ez az amit látunk, ami látható szabad szemmel. Némelyeknek eláll picit a fejétől, másoknak aszimmetrikus a mérete, de mindenképp szükséges a hangok befogásában. Az állatvilágban ez egy mobilis szerv, ami a hang irányába mozgatható, hogy minél jobban felfogja a hangokat. Embereknél ez a funkció csökevényessé vált. Azonban találkoztam már olyan emberrel aki tudja mozgatni a fülét. Lehet épp te is tudod!
Szóval ez a fülkagyló belül folytatódik a hallójarattal, ami egy csőszerű járat, kb 1,5 cm hosszú kanyargós S alakú járat, egészen a dobhártyáig tart, es van egy porcos valamint egy csontos része, amit ugyanúgy bőrréteg fed.
Ennek a csőnek az elején, apró szőrsejtek és faggyútermelő mirigyek vannak, amelyek fülsarat, másnéven fülzsírt termelnek.
Namost ettől a fülzsírtól mindenki fél, és óvakodik, és próbálja eltávolítani minden lehetséges módon a füléből (kulccsal, fogvájóval, fültisztító pálcikákkal, villa hegyével stb), sokan pedig betegségnek gondolják. Pedig a fülsár védőréteget képez, hogy ne menjenek be a fülbe a “betolakodók”.
Mivel itt a hallojárat elején termelődik, a fültisztító pálcikákkal, csak fokozatosan bennebb és bennebb toljuk ezt a megtermelt fülsarat, míg a végén egy nagy dugó lesz belőle. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy úszás után, vagy fürdés után egy kis vízmennyiség odatapasztja ezt a dugót a dobhártyához, és halláscsökkenést okoz. Főleg azok hajlamosak rá, akiknek a hallójárata anatómiailag szűkebb.
Az én tanácsom az lenne fültisztítással kapcsolatban, hogy ne féljünk a fülsártól, tekintsünk úgy rá, mint a testünk egy természetes védekező részére, tisztítsuk csak úgy a fülünk, hogy zuhanyzás után a fülkagylót szépen törölközővel megtöröljük, és a hallójáratba ne nyúljunk semmivel. Aminek ki kell jöjjön a fülből, az amúgy is kifolyik.
Aki hajlamosabb a fülsárképződésre szűk hallójárat miatt, az tehet egy kis paraffin olajat a fülébe egy hónapban kétszer, majd zuhany rózsával öblítse ki a fülét és szépen törölje meg a fülkagylót. A fölösleges fülzsírt az olaj feloldja és ki fog ürülni.
Remélem tudtam segíteni, és talán már nem fogsz “mumusként” tekinteni a cuki kis fülzsírra!
Csodás hetet neked!”
A fül egészségén kívül, a bőrünk egészségét is meg kell őrizzük.
Testszerviz webárruház olyan tusfürőket is tartalmaz, amelyek gyengéden bánnak a bőrrel.
 
 
 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem