Falánk, túsúlyos gyerekek

 
 
 
Nem hat újdonságként, hogy a gyerekek napjainkban jóval gyakrabban lesznek túlsúlyosak. Ezzel együtt sajnos növekszik a fiatalkori cukorbetegség előfordulása is. Az egyik oka ennek lehet az, hogy ételeink kalóritartalma rendkívül magas tápértéke pedig alacsony. Szűlőként pedig néha mi magunk sem tudjuk eldönteni hogyan tegyük egészségesebbe gyermekünk életmódját. 
 
Ennél egy nehezebb kérdés viszont az, hogy mit tehetünk akkor, ha túlsúlyos a gyerekünk?
 
1. Jó példa: A gyerekek azt fogják csinálni, amit tőled láttak. Azt fogják ők normálisnak tartani, amit tőled ellesnek. Lehet te magad is kell módosíts, hogy a gyerekednél változtást láss.
 
2. Szabályozzuk az étkezések gyakoriságát: Győződjünk meg, hogy a gyerek nap közben elégszer eszik. Itt az ételek tápanyagának a mennyiségére is érdemes odafigyeljünk. Lehet a gyerek azért éhezik meg olyan gyakran, mert a szervezete valamilyen tápanyagot hiányol, mert nem kapott belőle eleget.
 
3. Figyeljünk az adagokra: A gyereknek valószínüleg nem akkora adag étel kell, mint amekkorát mi fogyasztanánk el. Ha a gyerek evett az ételből és jelzi, hogy elég volt, nem érdemes ragaszkodni ahhoz, hogy ürítse ki a tányért.
 
4. Ne változtassunk drasztikusan: Teljesen rendben van az, hogy egészségesebbé akarjuk tenni a gyerekünk étkezését, ám a változtatásokat érdemes lépésenként bevezetni. A gyereknek nagyon nehéz lesz megszokni egyik napról a másikra a drasztikus változásokat, de lépésenként nagyon szép eredményeket lehet elérni.
 
5. Értse meg a következményeket: A gyerek, amikor már elég idős hozzá, nagyon szépen megérti, hogy miért fontos az egészséges táplálkozás. Azt is tudnia kell, hogy az egészségtelen étkezésnek következményei vannak, melyek nemcsak felnőtt korban jelentkeznek.
 
6. Étkezéskor ne egyébbel foglalkozzon: Szoktassuk a gyereket hozzá, hogy amikor étkezik, akkor más tevékenységet ne végezzen mellette.
 
7. Vezessünk naplót: Ez a szülő feladata kell legyen, mert így még inkább megfigyelhető milyen ételekre miként reagál a gyerek teste. Ide a mozgás mennyiségét is érdemes lejegyezni.
 
8. Mozgás, elfoglaltság: Ha a gyerek amiatt falánk, mert ezzel üti el az időt, akkor érdemes számára egy olyan tevékenységet találni, amit szívesen végez és az ő fejlődését is támogatja. Jó opció lehet valamilyen sporttevékenység, vagy akár felelőssé tehetjük őt a ház körüli elvégzendő feladatokban, ha elég idős. 
 
 
Szeretnél jobb példát mutatni a gyerekednek a helyes életmódban?
Úgy érzed volna mit javítani a jelenlegi állapoton?
 
 
 
Kép forrása: hazipatika.com

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem