Miért parázzunk a parabéntől?

 
 
„Mindenki hallott már a parabénekről, legalább is a fogalom biztosan sokak számára ismerősen cseng, hiszen gyakran szóba kerül, főleg kozmetikumokkal kapcsolatosan. Egyre többen azt is tudják, hogy érdemes kerülni ezeket a vegyületeket, viszont úgy gondolom, hogy az átlagember sok hasznos információnak a hiányában van. Ebben az írásban szeretném megismertetni az olvasót a parabénekkel kapcsolatos hasznos összefüggésekkel, remélve, hogy így jelentősen hozzásegíthetem az egészsége megóvásához.
 
Először is, mit nevezünk parabénnek?
A parabén egy stabil, nem illékony, szagtalan szilárd halmazállapotú kémiai vegyület. Attól függően, hogy miből állítják elő, többféle alcsoportja létezik: metilparabén, etilparabén stb.
 
Mire használják?
Antimikrobiális tulajdonságuknak köszönhetően a parabéneket nagyon széles körben használják. Majdnem 100 éve, hogy a kozmetikumok körében elterjedt, de nagy előszeretettel használják az élelmiszeriparban, tartósítószerként, de elterjedt a gyógyszer- és textiliparban is. Tehát a parabének mindennapjaink szereplői az élelmiszerek és a használt kozmetikumok, gyógyszerek által.
 
Miért kerüljük el?
Az utóbbi időben számos tanulmány foglalkozik a parabénekkel, ami nem véletlen, hiszen számos kutatás megdöbbentő eredményeket hozott:
-a parabének ösztrogénként viselkednek a szervezetben, melynek következményelehet hormonális egyensúly felborulása, a mellrák kialakulása (daganatos emlőkben 20 ng/g volt a parabén koncentrációja).
-UV fény hatására bőrkárosodást okoz
-férfiaknál káros hatást jelenthet a hím reproduktív szervek működésére, a tesztoszteronszint és a spermaszám csökkenésére, így hatva a termékenységre (patkányokon végzett kísérletben bizonyították).
-allergiás rekciót válthatnak ki.
 
Hogyan kerüljük el?
Széles körű elterjedtsége miatt napjainkban nagyon nehéz száműzni a parabéneket, a parabént tartalmazó termékeket. Nagyon fontos, hogy a kozmetikai termékeken, krémeken, festékeken, tartósított élelmiszereken, gyógyszereken alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját és termékvásárláskor más káros komponens mellett vegyük figyelembe a parabén létét az adott termékben. Fokozottan körültekintőnek kell lennünk, hiszen számos termékben, főleg krémekben ma már fel sem tüntetik a parabént, mint összetevőt.
 
Ugyanakkor szerencsére egyre nagyobb a piaca az olyan termékeknek melyeknek előállítói fontos szempontként veszik az egészséget és az előállítás során mellőzik az olyan káros anyagokat, mint a parabén, törekedve a természetes megoldásokra. Ami az élelmiszereket illeti, lehetőség szerint kerüljük a tartósított élelmiszereket.
 
Végső tanácsom tehát mindenki számára, hogy vegyük fontolóra a fent említett tényeket, információkat, hiszen esetünkben is érvényes az az örök igazság: az vagy, amit megeszel (illetve amit magadra kensz)!”
 
Kedves olvasóm, kívánok szép hetet és jó kalandozást a parabén mentes termékek kiválasztása során!
(Forrás: www.kockazatos.hu/)
 

 

Testszerviz Prémium Webáruház azzal a céllal lett létrehozva, hogy minőségi termékekből válogass
Több száz vásárlónk és ügyfelünk azóta boldogan csak lekapkodja azt, amire szüksége van és nincs több címke nézegetés.
 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem