Mit érdemes tudnod a kálciumról?

Szeretettel köszöntelek! Megfogalmaztad már az idei terveid? Mi pont a hétvégén ültünk le egy kicsit és néztük meg, hogy milyen irányba szeretnénk az idén menni. Lesz itt sok izgalmas dolog, majd meglátod! Javaslom, hogy ha még nem írtad össze mit szeretnél, tedd meg és persze dolgozz rajta.
 
Év végén meglátod milyen jó érzés lesz, amikor végig mész a listádon és azt látod majd, hogy egy csomó mindent sikerült elérned! Nagyon büszke leszel magadra! 
 
Mindezek mellett természetesen a héten sem marad el a hasznos, beépíthető információk átadása! Arra gondoltam a héten kicsit a kalciumról írok neked. A kalcium az az ásványi anyag, amely a legnagyobb mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. 
 
A kalcium 99%-a csontokban és fogakban található, a fennmaradó rész a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van. A kalcium hozzájárul a csontok és a fogak keménységének biztosításához, emellett az izmok, idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésébe segít be.
 
Kalcium hiányában gyerekeknél fejlődési zavarok, csontnövekedési zavar, mentális, idegrendszeri és az izom fejlődési zavarok léphetnek fel. Felnőtteknél a csontok törékennyé válhatnak. Hosszan tartó kalciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás, valamint a kevés mozgás könnyen csontritkuláshoz vezet. Az alacsony kalciumszint megnyilvánulhat izomgörcsök megjelenésében, izomfájdalomban, érzészavarokban, mert fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, vagyis kisebb ingerekre hevesebben reagálnak.
 
Kalciumhiányt okozhat még a mellékpajzsmirigy alulműködése, D-vitamin-hiány, vesebetegségek és a hasnyálmirigy-gyulladás is. Várandósság és szoptatás során is megnő a kalcium-szükséglet.
 
A legjobb kalciumforrásaink a tejtermékek. A növényi eredetű élelmiszerek nagy többségéből a kalcium nem igazán szívódik fel, kivéve az olajos magvakat, melyek jelentős kalciumforrások.
 
Sokféle készítmény áll rendelkezésre kalcium-pótlásra. Kalcium-karbonát jól felszívódik, de néhány embernél gyomor-bélrendszeri tüneteket és székrekedést okozhat. A kalcium laktát, glukonát, foszfát vagy egyéb formák felszívódása jobb a karbonát formánál, és kevésbé okoznak gyomor-bél panaszokat is. A legkönnyebben a kalcium-citrát emészthető és ez szívódik fel a legjobb hatásfokkal.
 
Kedves olvasóm, ha felmerül benned, hogy esetleg kalcium hiányod lenne, tedd meg a szükséges lépéseket, hogy megfelelőképpen pótold élelmiszerekkel és étrendkiegészítőkkel, hogy mihamarabb megszűnhessenek a panaszaid! Webárruházunk táplálékkiegészítői rendelkezésedre állnak ITT!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem