Támadás az anyagcseréd ellen: fokuszban a pajzsmirigy 5. rész

 
 
 
Eddig mind az anyagcseréd ellenségeiről írtam neked, azzal a szándékkal, hogy ha tudod honnan várható a támadás, tenni tudsz az ellen, hogy bajod essen, lelassuljon az anyagcseréd!
 
Az e heti hétindítóm egy újabb területet mutat neked, ahonnan veszély leselkedhet rád. Lehet ezzel kapcsolatban már sokat halottá, láttál, olvastál, esetleg tapasztaltál, de mindezek ellenére zavaros, összefüggéstelen maradhatott az egész történet.
 
Nos, kedves olvasóm, a pajzsmirigy rossz működése bizony csendes ellenséggé válhat!
Minden ember nyakában található egy pillangó formájú mirigy. Ezt pajzsmirigynek hívják, és ennek a hormonjai felelnek az anyagcsere és a test hőmérsékletének szabályozásáért.
 
A pajzsmirigyproblémával küzdő emberek egy része úgynevezett hipotireózisban(hipotiroidie), pajzsmirigy alúlműködésben, szenvednek, amely egy nagyon gyakori állapot, és ennek kezelésére különféle gyógyszerek léteznek, például Euthyrox® és más néven.
Amikor a személy hipotireózisban szenved, az alábbi tüneteket észlelheti:
 
Magas koleszterinszint
Hajhullás
Depresszió
Székrekedés
Hideg végtagok
Gyakori fertőzések
A nemi vágy hiánya
Fogyási nehézség
Emésztési problémák
Száraz bőr
Vízvisszatartás
Folyamatos fáradtságérzés
Memóriazavar
Álmatlanság
 
Ha az orvosod azt gyanítja, hogy hipotireózisban szenvedsz, akkor elküldhet laboratóriumi vizsgálatra, hogy megmérjék a T4, T3 és TSH szintet a véredben. Mindegyik hormonnak meg vannak a „normál” szintjei. Az egyes hormonszintek ismeretében az orvos meghatározhatja, hogy milyen gyógyszerre van szükség a helyzet kezeléséhez.

Azt is fontos tudni, hogy számos, magas koleszterinszintű(nivel ridicat al colesterinei) embernek valójában a pajzsmirigyével van problémája, amelyet nem fedtek fel. A T4, T3 és TSH vérszintjét kimutató pajzsmirigyvizsgálat előtti időkben az orvosok onnan tudták, hogy valakinek pajzsmirigyproblémája van, hogy a koleszterinszintje túl magas annak ellenére, hogy nem fogyaszt koleszterinben gazdag ételeket. A magas koleszterinszint a pajzsmirigy alulműködésének egyik jele, a hízásra való hajlam mellett.
 
A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét. Ezért, ha a pajzsmiriggyel gondok vannak, az az anyagcserére is kihatással van. Ha bármelyik olyan folyamat, ami a segíti a hormonokat a sejtekhez való eljutásban, elakad, káosz keletkezik a testben. Ezt hívjuk lassú anyagcserének.
A pajzsmirigy rendkívül érzékeny a stresszre. Valójában erre a mirigyre hat a leginkább a stressz. A legtöbb nőnél a pajzsmirigyprobléma egy stresszes időszakban vagy valamilyen lelki trauma után kezd kialakulni. Például válás, szülés, autóbaleset vagy egy szeretett személyes elvesztése után. A lényeg, hogy ez egy olyan mirigy, amire nagy hatással van a stressz.
 
A megfelelő működés érdekében a pajzsmirigynek szüksége van elegendő mennyiségre a következőkből: jód, cink, magnézium, réz, mangán, szelén. Ha a szervezet nem kapja meg az elegendő adagját ezekből, a pajzsmirigy nem lesz képes a megfelelő működésre, ami az anyagcsere lelassulásához vezet.
Ha lassú az anyagcseréd és a hipotireózis bármelyik, fentebb felsorolt tünetétől szenvedsz, elképzelhető, hogy pajzsmirigyproblémáid vannak. Mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, majd pedig segítséggel kialakítanod egy olyan kiegyensúlyozott táplálkozást, mellyel segíteni tudod a pajzsmirigyed, valamint az anyagcseréd működését!
 
Kép forráse:endokrinkozpont.hu
 
Ha szeretnél te vagy ismerőseid közül valaki egy személyes online konzultációt, akkor itt lehet jelentkezni.

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem