Támadás az anyagcseréd ellen 1. rész

 
 
Érdekes dolgokat fogsz most olvasni, ami néhol egyszerű, alapdolognak fog tűnni, de lehet lesz „hűha” érzésed is.
 
Az utóbbi időben egyre több gyakornok, illetve szakorvostól hallom vissza azt, amit már ezelőtt 5 évvel, orvostan hallgatóként is láttam:
Ebben az írásomban az anyagcsere ellenségeiről szeretnék neked írni. Egyre több érdeklődést vált ki az emberekben, hogy mit is jelent az anyagcsere. Mitől működik jól? Milyen dolgok lehetnek az ellenségei? Mit érzünk ilyenkor?
 
Metabolizmus. Ilyen néven is találkozhattál vele.
Kezdjük az elején akkor. Mit jelent? Mi a funkciója?
 
Ebben egy Puerto Ricoban élő kutató, specialista meghatározását használnám, mivel egyszerű, frappánsan összerakta (javaslom figyelmedbe a könyvét: Frank Suarez – The Power of Your Metabolism):
Anyagcsere: az összes olyan mozgás, változás és tevékenység, amelyet a tested azért végez, hogy a túlélés érdekében az ételt energiává alakítsa át.
Ide ténylegesen sok mozgás, változás és tevékenység tartozik: emésztés, légzés, rágás, nyelés, immunrendszeri működés és így tovább.
Ahhoz, hogy jól működő anyagcseréről beszéljünk, nem elegendő csak a mozgást, a változást említenünk. Szükséges odatenni a „megfelelő sebességben” gondolatot is. Minden a megfelelő ütemben kell működjön. Ha valami túl gyorsan működik, akkor az tud gond lenni, de az is, ha valami túl lassan történik.
 
A legtöbbünk már hallhatott a kövektező kifejezésről: „lassú anyagcsere”.
 
Felhozok néhány példát, amelyek segítségével megérted, hogy miben nyilvánulhat meg: székrekedés, emésztési zavar, keringési zavar, túlsúly és még sorolhatnám. Tehát, olyan mozgások, amelyek lassabban működnek, mint ahogy kellene működjenek.
 
Miért hallhatunk többet a „lassú anyagcseréről”? Erre egy egyszerű statisztikát találtam a könyvben:
„A statisztikák nem hazudnak. Az emberiség nagy többsége túlsúlyos és minden negyedik ember küszködik elhízási problémákkal. A fő gond az, hogy ez minden évvel csak romlik.
 
Számítások szerint az emberiségnek több mint 30%-a az év minden napján valamilyen diétát, edzés programot követ vagy harcol azért, hogy szabályozza a súlyát. Mégis vesztésre állunk; a statisztikák azt mutatják, hogy az emberiség minden évvel „kövérebb lesz”. És a túlsúly és az elhízás más egészségügyi problémákat, például magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és cukorbetegséget is okoz, ezért ezeknek a száma is évről-évre növekszik.”
 
Most egy alapszintű megértést kaptál arról, hogy mit jelent a metabolizmus.
 
Egyik következő hétindító gondolatban pedig fel fogok sorolni néhány ádáz ellenséget, melyek „meg támadhatják” az anyagcseréd és veszélyt jelenthetnek rá!
 
Ha azt gyanítod, neked is gondod lehet az anyagcseréddel
ITT jelentkezhetsz egy ingyenes beszélgetésre
és segítünk!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem