Vitamin kisokos

A vitaminokat két nagy csoportra osztjuk: vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.
vízben oldódó vitaminok jellegzetessége, hogy gyorsan kiürülnek a szervezetünkből, míg a zsírban oldódók lassabban ürülnek ki, és a felszívódásukhoz szükség van bizonyos mennyiségű zsír vagy olaj jelenlétére is.
A-vitamin
Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban a látást segíti, de szerepet játszik a bőr és egyéb szövetek épsége, a növekedés, és a csontok egészséges fejlődése szempontjából, erősíti az immunrendszert, elősegítve a védekezést különböző, elsősorban légúti fertőzések ellen.
Az A-vitamin előanyaga a növényekben előforduló béta-karotin. A szervezet ebből az anyagból maga állítja elő az A-vitamint a szükségletei szerint.
B-komplex vitamincsalád
B-komplex vitamincsalád tagjai vízben oldódó vitaminok. Ezek a vitaminok gyakran fordulnak elő együtt.
Az egyik legfontosabb közülük a B1-vitamin, amelyet az idegrendszer vitaminjának is neveznek.
A B-komplex vitamincsalád másik fontos tagja a folsav, ami a megfelelő sejtek osztódása miatt nélkülözhetetlen. A folsav pótlását különösen várandósság idején tanácsolják az orvosok is, mert kell a baba méhen belüli fejlődéshez.
folsav természetesen mindenki számára nélkülözhetetlen, hiszen ez a vitamin részt vesz a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képződésében is, valamint a fehérjék anyagcseréjében. Hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is. A raktározott folsav teljes mennyiségének kb. fele a májban található.
B-komplex vitamincsaládot gyakran javasolják a stressztűrő képesség javítására.
Ezek a vitaminok együtt fejtik ki legjobban a hatásukat a szervezetünk egészségének a fenntartásában.
C-vitamin
C-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amelynek fontos szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, a kollagénfehérjék és a különböző hormonok előállításában, és általában az immunrendszer erősítésében. A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas és a réz felszívódásához is.
Fontos tudni, hogy a C-vitamin pótlása folyamatosan szükséges, mert a szervezetünk nem tudja előállítani.
D-vitamin
D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A szervezetünk a napfény hatására képes előállítani az előanyagát.
A D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, részt vesz a csontképződés folyamatában, a kalcium és foszfor beépülésében. Így ez a vitamin nélkülözhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez, és a csontritkulás megelőzéséhez.
A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer és az izmok működésében is. Segíti az anyagcserét és hormonális folyamatokat. 
Ez a zsírban oldódó vitamin fontos még a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. Véd a nehézfémek hormonrendszert romboló hatása ellen is.
Elegendő D-vitamin bevitelről kell gondoskodnunk az ősztől tavaszig tartó hónapok alatt, amikor kevés a napfény, illetve jóval kevesebb időt töltünk a szabadban, mint a napfényes, meleg hónapokban.
E-vitamin
Ez is zsírban oldódó vitamin. Az E-vitamin is védi a szervezetet a káros szabad gyökök ellen.
Erősíti a szívizmokatjó értágító és véralvadásgátlóEnyhíti az izomrángást. Szükséges az öregedési folyamatok gátlásához.
Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartás fenntartásában. Az E-vitamin javítja az A-vitamin hasznosulását.
szelén nyomelem javítja az E-vitamin felszívódását.
Az E-vitamin antioxidáns hatását erősíti a C-vitamin és az A-vitamin is. Ez a három vitamin egymással kölcsönhatásban fejti ki jótékony hatását.
K-vitamin
Zsírban oldódó vitamin. A szervezetünk is képes előállítani két fajtáját, amit K1- és K2-vitaminnak hívnak.
Ez a vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban és a zsírok továbbadásában, valamint az idegrendszer működésében. 
Kulcs a tápanyagokhoz könyv
Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalmaz minden fontos tudnivalót annak érdekében, hogy soha ne alakuljon ki nálad vitaminhiány, illetve tudd, hogyan készíts tápanyagokban gazdag ételeket!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás
Igen Nem
Igen Nem